Hogyan érik el a malária parazitái a csontvelőt?

Miután a halálos szúnyogcsípés, a fertőzött személy nem feltétlenül kell, hogy beteg. Teljesen észrevétlen kívülről, így válhat ideális hordozója malária. De először is, a paraziták a fertőzött személy testében még mindig át kell esniük egy végzetes változáson.

Csak érett paraziták keringenek a vérben.

A parazita populáció egy része átalakul nemgé az emberek-úgynevezett női és férfi gametocitákban.[1] Ezek addig keringenek az emberi vérben, amíg egy (nem fertőzött) szúnyog el nem szívja és el nem terjeszti őket.

Egy ideje egyértelmű, hogy csak érett gametociták keringenek az emberi vérben. A rejtély azonban az volt, hogy a fiatal gametociták hol rejtőznek el a testben, hogy több napig érjenek. A lépes embernek van egy kontroll-szerve, aminek ki kell válogatnia a gametocitákat.

A gametocyták még fiatalok és éretlenek, mert merevek; ha szabadon keringenek a vérben, akkor "felakasztják" a lép szűk hajereiben, és eltávolítják őket. Ennek elkerülése érdekében a gametocyták nagyon korai stádiumban vonulnak vissza a csontvelőbe. Ezt már gyanították a boncolási eredmények miatt [2].

De most Bern és Glasgow két kutatócsoportja pontosan rájött, hogyan működik a gametocyta formáció: Mariana de Niz a két csapat szaktudását egyesítette a Berni doktori disszertációjával, majd Glasgowban Posztdokumentumként. A filmfelvételeken azt mutatja be, hogy a Szexuális parazita formákat az erek kényszerítik, majd a csontvelőben hozzák létre.

Ott az optimális tápanyagellátásban részesül. Az úgynevezett makrofágokat, nővérsejteket használja az új vörösvértestek fejlődésének támogatására.

Átviteli blokk

Ezután a kutatók meg akarják akadályozni, hogy a paraziták pontosan ez a migráció, Volker Heussler az Institute of cell biology of the University of Bern idézhet egy sajtóközleményben az egyetem.

Matthias Marti szerint a Glasgow-i Egyetemen a fertőzött személy nem tudott megszabadulni a Maláriájától, a parazitákat szúnyogokon keresztül továbbíthatták más embereknek.

A cél tehát a malária átvitelének megakadályozása. Ez egy fontos szempont a felszámolása malária, a tudósok azt írják – különösen a háttérben, hogy a malária területeken sok fertőzött nem beteg, ezért klinikailag nem feltűnő.

[1]. https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/a_leghalalosabb_magyar_parazitak/20170619161758

[2]. https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/17643/mi-tortenik-a-holttesttel