Helyes megelőzés

Végtére is: szálférgek undorító, de általában ártalmatlan.

Kivételes esetekben egészségügyi problémákat okozhat élő fonalférgek – például nyers hal-fogyasztásakor. "Ez hasi fájdalomhoz, hányingerhez és szédüléshez vezethet" - magyarázza Thomas Kaufmann, a Lucerne kantonális vegyészének helyettese. Ritka esetekben veszélyessé válik. "Ha nem kezelik a fertőzést, gyomor-bélrendszeri fekélyhez vezethet" - mondja Kaufmann. Ha ezek a tünetek a nyers hal elfogyasztása után jelentkeznek, akkor feltétlenül forduljon orvoshoz.

Főtt hal esetében nincs veszély a szálférgek, mert az állatok meghal hőmérsékleten 65 fok. Még a füstölt hal sem ad élőhelyet a parazitáknak. A nyers hal fogyasztása azonban különösen kényes. Thomas Kaufmann azt javasolja: "itt fontos, hogy a hal Fagyasztott legalább 24 óra mínusz 20 Celsius fok előtt eszik."Ez megöli a fonálférgeket.

Szóval a hallal eszünk, legrosszabb esetben egy döglött gilisztával, de nem okozhat több kárt. Egyébként Thomas Kaufmann azt javasolja, hogy mindenki legyen óvatos, aki halat fog. Itt különösen fontos a megfelelő fűtés.